Мелбърнски дом с необичайна форма

Оставен от admin 19/05/2017 0 Коментар/и

Метални стълби - Мелбърн

 

Извитите метални форми на тази популярна къща в Мелбърн (Австралия) правят екстериора й абсолютно уникален и забележим от голямо разстояние. Имотът е построен преди няколко години, като на мястото преди е имало стара и разпадаща се къщичка от средата на миналия век, както и конюшни към нея. Сега цялото място е заето доста по-ефективно от една непрекъсната постройка, заграждаща около себе си няколко малки градинки. Те са разположени в северната част на зоната, където сградата е вдадена навътре. По този начин слънчевата светлина спокойно може да достига и двора на съседния имот. От южната страна пък вторият етаж е издаден навън, образувайки веранда точно над задния вход. 

 

Метални стълби - Мелбърн 2

 

Стоманената облицовка на екстериора е направена, за да създаде дълбоко нагъната основа, която завършва по прекрасен начин цялостната извита форма на сградата. Триъгълните профили от своя страна осигуряват достатъчно количество въздух, повишаващо изолационните способности на облицовката. По този начин се образуват постоянно изместващи се сенки, които рисуват различни изображения върху фасадите.

 

Метални стълби - Мелбърн 3

 

Стоманените прозорци са поставени така, че да осигуряват добър изглед от вътрешността на имота и в същото време да ограничават външните погледи. Тухли, взети от съборената стара къщичка, пък формират ниски стени, придаващи уютен облик на интериора. Тези тухли всъщност са препратка към традиционния стил, в който се е създавала архитектурата на района преди години. Те са използвани и за направата на кухнята, също следваща извитите форми на сградата.

 

Метални стълби - Мелбърн 4

 

Първият етаж се състои от всекидневна, кухня и трапезария. В съседство до тях е разположен широк вътрешен двор, от който може да се стигне до заобикалящите къщата зеленчукови градинки.

 

Метални стълби пък отвеждат до втория етаж, на който са спалните и баните. Най-голямата спалня е разположена в западната му част и е обзаведена с елегантна и комфорта мебелировка, даваща възможност за пълноценна почивка и приятни сънища.

 

Метални стълби - Мелбърн 5

 

Къщата е сред номинираните на тазгодишните награди за архитектура, отличаващи иновативните постройки в австралийския щат Виктория.

 

Остави коментар