Лойкербад Виа Ферата – един вълнуващ хайкинг маршрут

Оставен от admin 13/04/2017 0 Коментар/и

Метални стълби - Виа Ферата

 

Виа Ферата (Железните пътища) е система от метални стълби, въжени мостове и стръмни терени. Създадена е от италианските военни по време на Първата световна война. Днес обаче тази система се използва изцяло от любителите на спортуването и приключенията. Към нея непрекъснато се добавят нови маршрути, като изградени такива има вече и в Германия, Франция, Австрия, Словения и редица други европейски страни.

 

Сред най – интересните маршрути е швейцарският Лойкербад Виа Ферата. Той се извисява над китното градче Лойкербад, преминавайки по масивното лице на връх Даубенхорн (с височина 2941 метра). Освен красивите гледки, които могат да се видят, Лойкербад Виа Ферата предлага едно невероятно изживяване за всички запалени хайкери.

 

Първоначалното изкачване се състои от маршрут от 2060 метра, след което започва подходът към вертикалните скали. Там любителите на катеренето се изкачват близо два часа по кабели и метални стълби. Когато достигнат до точката Обере Гемсфрейхайт (на 2000 метра надморска височина), те имат възможността да решат какво да правят – дали да се върнат или да продължат напред с приключението.

 

Т.нар. „Голям железен път“ е последната част от този уникален маршрут. Той продължава към върха, като преминаването му отнема приблизително три часа. Включва катерене по скали, както и изкачване по метални стъпала, забити в скалите. Пълната обиколка на Лойкербад Виа Ферата ще ви отнеме около осем часа, но за сметка на това ще остави във вашето съзнание спомени за цял живот.

 

Въпреки че хайкинг маршрутът е изцяло обезопасен, е важно да се имат предвид няколко основни неща. Преди да се впуснете в подобно приключение, трябва да знаете какво точно правите. Ако имате страх от височини или сте склонни да изпадате в паника, по – добре не предприемайте това пътешествие. Можете да се насочите към доста по-лесните Виа Ферата в Италия, които са предназначени за хора без толкова голям опит в катеренето.

Потребители, които търсят това се интересуват и от канални решетки.

Остави коментар