Интересни факти за Айфеловата кула

Оставен от admin 22/01/2016 0 Коментар/и

айфеловата кулаПрез 2014 година се навършват 125 години от приключването на строежа на Айфеловата кула през 1889 г., тогава най-високата сграда в света.
Металната структура, висока 300 метра (сега около 320, заради антените за телевизия и мобилни телефони), първоначално била проектирана като експонат.
След завършването на строежа на величестената метална конструкция, много от жителите на Париж я оценили като "грозна" и поискали да бъде премахната. С течение на времето тя става символ на града и своеобразен шедьовър.

Официалното приключване на строежа на кулата е отбелязано в историята на 31 март, но тържественото откриване става на 6 май 1889 г. Оттогава Айфеловата кула е най-известният символ на Париж и годишно се посещава от над пет милиона души.
Неин кръстник е инженерът Густав Айфел (1832-1923) , който ръководел екипа от експерти, но е участвал още в строителството на мостове и изграждането на американската Статуя на свободата.


Кои са 10-те най-любопитни факта за Айфеловата кула?

1. Айфеловата кула е построена за 2 години, 2 месеца и 5 дни – рекорд за тогавашно време. Официално е завършена на 31 март 1889 г.
2. Първоначално планът е бил металната конструкция да издържи едва 20 години.
3. Айфеловата кула невинаги е била кафеникаво-ръждива. През 1889 г. е била боядисана в жълто, а от 1954 и 1961 г. е била решена в кафяво-червената гама.
Айфеловата кула Айфеловата кула Източник: ThinkStock
4. В края на 20-те и началото на 30-те години на XX в. кулата е била като билборд – три от страните ѝ са били брандирани с реклами на „Ситроен”.
5. Оказва се, че не всички французи се гордеят с постройката. През годините са били правени редица петиции за отстраняването ѝ, тъй като според много хора тя е „безполезна” и дори „грозновата”.
6. През Първата световна война Айфеловата кула е била много полезна, тъй като от върха ѝ военните са можели да изпращат сигнали директно към войските на фронтовата линия.
7. През 1889 г. френският вестник „Фигаро” е имал печатница на втория етаж на кулата.
8. През зимата металните конструкции на Айфеловата кула се свива. Измервания сочат, че тя губи между 4 и 8 сантиметра, когато температурите са минусови.
9. Днес Айфеловата кула привлича повече от 7 милиона туристи годишно. За сравнение, небостъргачът „Емпайър Стейт Билдинг” в Ню Йорк има около 3,5 млн. любопитни гости ежегодно.
10. Всяка вечер, на всеки час, по Айфеловата кула блещукат хиляди малки лампички, като светлинното шоу трае по 5 минути.

 

Потребители, които търсят това се интересуват и от стъпала за метални конструкции.

Остави коментар