Крушунската екопътека – един къс от рая

Оставен от admin 20/04/2017 0 Коментар/и

Метални стълби - Крушунска екопътека

 

Крушунската екопътека представлява маршрут, намиращ се в землището на село Крушуна (Ловешка област). Чрез система от дървени мостчета посетителите могат да достигнат до невероятната бигорна Крушунска каскада. На това място се намират десетки езерца, разположени едно под друго. Около тях се вижда изключително много зеленина. Девствената растителност включва редки папрати, мъхове и още редица други видове. Заедно с езерцата тя създава живописна и почти вълшебна гледка, която е особено приятна в разгара на горещия летен сезон.

 

Тук се намира и уникалната Крушунска пещера, дом на водопади, езера и разнообразни пещерни образувания. Близо до нейния вход се забелязват множество сталактити. Това са калцитни образувания, които висят от тавана и могат да приемат всякакви чудновати форми. Точно до Крушунска пещера има красива поляна, обградена от скалния венец на Деветашкото плато. Още едно доказателство за невероятните природни съчетания на това място.

 

В района е разположена пропастта Голямата Гарваница, която представлява много интересен карстов феномен. Водите, преминаващи през нея, достигат до Крушунската пещера и накрая се изливат в Крушунската каскада. От тези води се отлага варовик, образуващ бигорни басейнчета. Голямата Гарваница в момента е туристически обект. Достъп до нейното дъно се осигурява чрез система от метални стълби, изградени от алпинисти.

 

Крушунската екопътека, макар и най-късата в България, е място, което наистина си заслужава да се посети. Тук много добре може да се види как изглежда естествената и недокосната от човешката дейност природа. Уникалните водопади, дивата растителност и загадъчните пещери създават у човека неописуемо чувство на спокойствие и блаженство. Тези гледки ще ви отведат в един напълно нов свят и ще ви накарат да забравите всички свои грижи.

 

Целият път се изминава за около два часа, като преходът е сравнително лесен и едва ли ще бъде проблем за активните и изпълнени с енергия хора. Единствено трябва да носите подходящото облекло и обувки в зависимост от сезона, както и фенер (в случай, че имате намерение да влизате в пещерите). Село Крушуна предлага къщи за гости, в които можете да се настаните и да изкарате една незабравима вечер сред чистия въздух и вълшебната енергия на това място. 

Хората, които четат тази статия, имат интерес и към канални решетки.

Остави коментар