Как една лондонска къща привлича слънчевата светлина

Оставен от admin 22/05/2017 0 Коментар/и

Метални стълби - Лондон

 

Днес се отправяме към Лондон, за да видим как една къща е обзаведена така, че да привлича максимално количество естествена светлина отвън. Проектът е на местния архитект Анди Мартин. Той работи по обновяването на стар имот в Белгравия, западен квартал на града.

 

Метални стълби - Лондон 2

 

Мартин получава задача от своите клиенти, семейство, идващо от Италия, да внесе повече светлина в закупената от тях къща. За да постигне желания резултат, архитектът не пести време и креативност. На първо място впечатление прави перфорираната стоманена стена, която минава през центъра на имота. Тя несъмнено спомага за постигане на свеж и прозрачен вид навсякъде.

 

Метални стълби - Лондон 3

 

С цел преобразяване на тъмното мазе, както и на четирите етажа, са използвани разнообразни материали. Суровият бетон и почернялата стомана са комбинирани с рафинирано стъкло, дърво и мазилка, за да се получи съвсем нов облик. Светлината, която влиза през няколкото прозореца, осветява мазето, включващо кухня, всекидневна и трапезария от отворен тип.

 

Метални стълби - Лондон 4

 

Няколко стъклени повърхности играят ролята на прегради между отделните стаи и помещения в къщата. Във всекидневната на първия етаж се влиза през плъзгаща стъклена врата. В нея има и изящни френски прозорци със стоманени рамки.

 

Метални стълби - Лондон 5

 

На втория етаж стена от стъкло е единствената преграда между главната спалня и прилежащата към нея баня. Всъщност в първия момент човек дори не забелязва, че това са две помещения. Плъзгащи се прозорци могат да се видят от страната на терасата, изящно украсена с декорации от бамбук.

 

Метални стълби - Лондон 6

 

Метални стълби със солидна балюстрада пък свързва мазето с първия етаж на имота. Стоманените плочи, които формират стена между стълбището и стаята, на етажа се превръщат в перфорирана основа. Основа, даваща своя принос за поддържането на светъл и приятен облик на помещението.

 

Метални стълби - Лондон 7

 

„Перфорираната къща“, както много местни хора я наричат, е един от множеството имоти в Лондон, напълно преобразени от фирмата на Анди Мартин. Тя обаче носи своята уникалност поради факта, че абсолютно всеки елемент от интериора й е насочен към привличането на слънчевата светлина. Това прави атмосферата вътре по-свежа, естествена и носеща на всеки посетител чувство на комфорт и неописуемо блаженство.

Остави коментар